ေခ်ာကလက္ေတြထုတ္လုပ္မႈ ေနာက္ႏွစ္ 30 အတြင္း ေပ်ာက္ကြယ္သြားႏိုင္

Discussion in 'General Knowledge' started by Han Nway La, Jan 3, 2018.

Tags:
  1. Han Nway La

    Han Nway La Member

    ႏွစ္ေပါင္း ေလးဆယ္နီးပါး သက္တမ္းရွိတဲ့ ကိုကိုးပင္ေတြက ေကာင္းမြန္ျပည့္စံုတဲ့ ေခ်ာကလက္ထုတ္လုပ္မႈအတြက္ အဆင္သင့္ျဖစ္ေစတာျဖစ္ပါတယ္။ဒီ ကိုကိုးပင္ေတြဟာ မပူမေအးနဲ႕ ေႏြးတဲ့ အေျခအေနမွာ ေပါက္ေရာက္ျပီး သူတုိ႕ဟာ ေျမေနရာနဲ႕ ရာသီဥတုလဲ ေရြးပါတယ္။

    [​IMG]
    ဒီအပင္ေတြၾကီးထြားဖို႕အတြက္ 20 ဒီဂရီေလာက္အပူခ်ိန္ရွိမွာ ျဖစ္ျပီး မ်ားလို႕ မရသလို သူ႕ထက္လဲ နည္းလို႕မရပါဘူး။ဒီေတာ့ သူတုိ႕ဟာ ေျမာင္ဘက္နဲ႕ ေတာင္ဘက္ျဖစ္တဲ့ အီေကြတာနဲ႕ နီးစပ္ရာ ေဒသေတြမွာ ေပါက္ၾကပါတယ္။ဒါဟာ လိုအပ္တဲ့အပူခ်ိန္လဲ ေကာင္းစြာ ရသလို မိုးေရခ်ိန္လဲ ပံုမွန္ရႏိုင္တဲ့အတြက္ျဖစ္ပါတယ္.။


    ဒါေပမယ့္ လာမယ့္ႏွစ္30 အတြင္းမွာ ကမာၻၾကီးပူေႏြးလာမႈေၾကာင့္ 2.1 C အထိ ျမင့္တက္သြားႏိုင္တာျဖစ္လို႕ ဒီအပင္ေတြဟာ လိုအပ္တဲ့ အာဟာရ မရႏိုင္ေတာ့ပါဘူး။ဒါေၾကာင့္ ေခ်ာကလက္စက္ရုံေတြအေနနဲ႕ ေနာက္ ႏွစ္သံုးဆယ္မွာ ရပ္နားသြားႏိုင္ဖြယ္ရာ အလားအလာရွိတယ္လို႕ US National Oceanic and Atmospheric Administration က ဆိုလိုက္ပါတယ္။
    [​IMG]

    လိုအပ္တဲ့ ပင္လယ္ေရမ်က္ႏွာျပင္အထက္ေပၚမွာသာ ေပါက္ေရာက္တာ ကိုကိုးပင္ေတြရဲ႕ျပႆနာျဖစ္ျပီး သူတုိ႕ရဲ႕ ေနာက္လက္က်န္က သက္တမ္းက ႏွစ္သံုးဆယ္သာျဖစ္ျပီး 2050 က်ရင္ ကုန္လုနီးပါးျဖစ္သြားမွာပါ။ဒါေၾကာင့္ ဂရုစိုက္ဖို႕ လိုလာျပီလို႕ ေျပာပါတယ္။

    [​IMG]
    တကယ္လို႕ ေခ်ာကလက္သာ မထုတ္ရရင္ မစားရတာတခုနဲ႕ မေရာင္းရတာအတြက္ပဲ စိတ္ပူရမွာမဟုတ္ပဲ ဝင္ေငြလည္ပတ္မႈမွာ သိသိသာသာထိခိုက္လာမွာျဖစ္တယ္လို႕ စီးပြားေရးအင္အားစုဘက္ကလည္း ေျပာထားပါတယ္။


    အေနာက္တိုင္းက ေခ်ာကလက္စားသံုးမႈမ်ားျပီး ဘယ္လ္ဂ်ီယံဟာ မွာယူမႈအမွားဆံုးျဖစ္ပါတယ္။ေခ်ာကလက္ဗူးေပါင္း 286 ဗူးျဖစ္ဖို႕ ကိုကိုးပင္ဆယ္ပင္က အေစ့ေတြလိုအပ္ပါတယ္။ဒါဟာ ေထာပတ္နဲ႕ ႏို႕တို႕ေရာလို႔ျဖစ္ျပီး ေခ်ာကလက္သီးသန္႕ဆို မရပါဘူး။

    တကယ္လို႕ ေခ်ာကလက္သာ ထြက္မလာရင္ ကိတ္ေတြ ေရခဲမုန္႕ေတြနဲ႕ အျခားအရသာေပါင္းစပ္မႈေတြမွာ ေခ်ာကလက္က႑ လံုးဝေပ်ာက္ကြယ္သြားႏိုင္တာျဖစ္ပါတယ္။


    1990 ခုႏွစ္မွာထဲက အင္ဒို၊တရုတ္၊အိႏၵိယနဲ႕ ဘရာဇီးတို႕ဟာ ၾကီးမားတဲ့ ေခ်ာကလက္ေစ်းကြက္ကို ထိန္းခ်ဳပ္ထားတျဖစ္ျပီး လူသန္းေပါင္းမ်ားစြာဟာ စားေသာက္ေနတာျဖစ္ပါတယ္။ႏွစ္တရာအတြင္း ျဗိတိန္မွာ ေခ်ာကလက္ထုတ္လုပ္မႈကလဲ ပို ပိုတိုးလာတယ္လို႕ စစ္တမ္းက ေတြ႔ရတာျဖစ္ပါတယ္။


    Doug Hawkins ဆိုတဲ့ သုေတသနသမားကေတာ့ စိုက္ပ်ိဳးမႈနဲ႕ ေျခြေလွ႔ေနမႈကို ပံုစံေျပာင္းႏိုင္မယ္ဆိုရင္ လိုအပ္တဲ့ အပူခ်ိန္ကို ထိန္းညွိေပးႏိုင္မယ္ဆိုရင္ေတာ့ ကိုကိုးပင္ေတြ နလံျပန္ထူလာႏိုင္မွာျဖစ္ျပီး စိုက္ပ်ိဳးေရးသိပၸံပိုင္းက မ်ားစြာေသာ အကူအညီလိုေနတယ္လို႕ သူကေျပာပါတယ္။အိုင္ဗရီကို႕စ္လို ကိုကိုး အထြက္ဆံုးႏိုင္ငံကေန စတင္လုပ္ေဆာင္သင့္တယ္လို႕ ေျပာၾကားရတယ္။လက္ရွိ က်န္ရွိေနတဲ့ အပင္ေတြက ထပ္မံထုတ္ႏိုင္ရင္ တန္ 100000 ေလာက္သာ ရွိတယ္လို႕ သိရပါတယ္။
     

Share This Page